Historien om sushi

Sushi er en oldgammel asiatisk spise, og har en af de længste madhistorier, der strækker sig flere 1000 år tilbage. Sushi er Japans national ret og i dag har retten spredt sig til overalt i verden, og bliver både set som en fin delikatesse eller som sund fastfood.

Logisk tænkt
Japan er et ørige som har mere end 3400 øer omgivet at varme vandstrømme. Derfor har det altid været logisk at finde og dyrke råvarer i og ved vandet. Lækre fisk, skaldyr og plankton har været nemt at skaffe og da der ikke har været noget dyrkevenligt jord, har japanerne udnyttet sit varme vand til at dyrke ris i. Derfor er mange af japanernes basisvarer naturprodukter som fisk, ris og skaldyr. Disse ting er også blevet grundstenene for Japans nationalret.

Fisk skulle konserveres
Det menes at sushi kan dateres helt tilbage til omkring 4 årh. f.Kr, men det er først omkring 1800’ tallet at sushi som vi kender det i dag kom til. I begyndelsen da sushi blev opfundet var hovedformålet med maden at konservere fisk, da der ikke var køleskabe og andre måde at køle, skulle mange have en måde hvorpå fisk kunne holde sig længere. Dette skete ganske enkelt ved at man pressede frisk fisk imellem et lag af salt og ris. Her lå de i helt op til et år og risens naturlige gæringsproces sørgede for at fiske blev konserveret. Risen blev kasseret når fisken skulle spises, denne måde at lave sushi på er den oprindelige metode og bliver kaldt for narezushi.

Som vi kender det
Der er lang vej fra den oprindelige sushi man kun kan få, meget få steder i Japan til den ”normale” slags sushi, man normal servere. Sushien har gennemgået en lang forandring fra at være en praktisk konserverings metode til en delikatesse med de fineste råvarer. Ikke mindst lugten af narezushi har været en medvirkende faktor til at mange har villet ændre lave om på opskriften – og det var der en japansk kok ved navn Hanaya Yohei der gjorde i begyndelsen af 1800 tallet. Han fandt en nemmere og hurtigere måde at lave sushi på, den mindede om narezushi men i stedet for at lade det ligge i over et år servede han eddikesyltede ris, sammenpresset til en kugle med en rå skive fisk på toppen. Denne ret, som fik navnet nigiri-sushi, var hurtig at lave og blev til en stor succes i Japan. Dette var startskuddet til den sushi vi kender i dag, med de sød/syrlige ris og rå fisk på toppen.

Ud i verden.
Sushi blev hurtigt en populær ret og kunne nu købes alle steder, dette var typisk ved små transportable bambusvogne i Tokyo som dengang ved Edo. I dag kan vi faktisk takke et jordskælv i 1923 for at sushi er så udbredt som det er. Der var efter dette jordskælv mange sushikokke mistede der deres job og valgte derefter at sprede sig over hele Japan og resten af verden. I dag kender vi mange forskellige slags sushi i alle former og farver, men basis ingredienserne, ris og fisk har fuldt med hele vejen fra d. 4 årh. f.kr